Consells per a hivernar l’embarcació

Preparar l’embarcació per a aquests mesos d’hivern en els quals potser no sortim tant a navegar com la resta de l’any és imprescindible. Ser previsors davant el fred i els temporals de mar i vent és bàsic per evitar disgustos, simplement seguint uns senzills passos de manteniment.

PROTECCIÓ

La prevenció de potencials danys és l’aspecte més important a l’hora d’hivernar una embarcació. Si el vaixell està a l’aigua, cal assegurar-se de tenir bastantes defenses per poder protegir-lo dels temporals més forts. És aconsellable duplicar les amarres ja que si una es trenca quedarà una altra a punt per substituir-la.

AMARRES

A l’haver de resistir i protegir el vaixell d’inclemències tant de temps, és preferible tenir amarres amb molles de goma ja que esmorteeixen els cops i preveuen estirades agressives.

VELES

Si no anem a navegar a vela a l’hivern és recomanable treure les veles, perquè per molt protegides que estiguin amb la funda, al mullar-se amb la pluja i no assecar-se degudament creen floridura, a més de embrutar-se.

CAPS

L’ideal és treure tots els caps i drisses, deixant unes guies passades. En el cas en què no desitgem desmuntar-ho tot, podem deixar totes les drisses dalt del tot amb una guia i la resta de la drissa que ens queda a mà, darrere del piano, i protegir-lo del sol amb una bossa. Evitarem així que quedin marques de pluja al casc.

JARCIA

És recomanable no deixar-la solta per evitar vibracions excessives del  pal els dies de vent.

OBRA VIVA

Haurem protegir la part de l’embarcació que està en contacte amb l’aigua i, en part, amb l’interior del casc. Traurem la corredissa i deixar el tap específic. I aprofitarem aquest moment per netejar la corredora i deixar-la a punt per la propera temporada.

En el cas en que optem per tancar les aixetes de fons pensant que podríem prevenir el cargolí al casc, és recomanable tenir-ho molt present i deixar un avís per evitar possibles accidents com a l’arrencar el motor, oblidar que tenim les aixetes de fons tancats i no permetre la refrigeració del motor, podent causar danys en el rodet de la bomba d’aigua i un més que possible sobreescalfament del motor.

COBERTA

Cal deixar les defenses ben posades i totes les escotilles tancades. És recomanable netejar el casc periòdicament per evitar l’acumulació de pols.

És imprescindible deixar coberts tots els dispositius electrònics i posar fundes en rodes de timó, barbacoes exteriors, entapissats fixos o fustes, entre d’altres.

També és recomanable desmuntar i guardar capotes, biminis i tendals per evitar el seu deteriorament pel sol, pluja i vent.

INTERIOR

Si volem evitar fer malbé els teixits per floridura, les males olors i l’oxidació prematura de les parts elèctriques, cal prevenir la condensació i l’acumulació d’humitat dins del vaixell. Cal ventilar i posar deshumidificadors que s’han d’anar controlant i buidant d’aigua.

També és molt recomanable deixar registres de sentines i armaris i calaixos oberts per facilitar la circulació d’aire i evitar zones humides.

Deixar les neveres parades, buides, netes i amb la porta oberta per a garantir la ventilació.

TANC AIGÃœES NEGRES

Durant l’hivern ens assegurarem de deixar el tanc d’aigües negres del bany buit, esbandit amb aigua dolça i desinfectat.

POTABILITZADORA

La potabilitzadora requereix una cura especial, ja que no la podem deixar parada sense més per evitar la creació de bacteris en les membranes o la seva obturació per sediments.

Si la nostra potabilitzadora disposa d’un sistema d’autorentat o de rentat amb aigua dolça, ho hauríem de fer cada mes. En cas contrari caldrà realitzar una hibernació completa amb productes específics.

ELECTRICITAT

El manteniment bàsic d’hibernació per l’electricitat de la nostra embarcació inclouria desconnectar les bateries per assegurar-nos que no es descarreguin i les desendollarem del port.

MOTOR

És important arrencar periòdicament el motor perquè totes les seves parts es moguin i les bombes facin circular els líquids, engreixant-se així tot el seu interior, i deixant que agafi temperatura, revisant els fums i el nivell d’oli i de líquid refrigerant. També és aconsellable omplir totalment el dipòsit de gasoil per evitar la condensació. Els bacteris del dièsel que obstrueixen els filtres amb tanta facilitat proliferen si hi ha aigua al dipòsit.

Finalment, és aconsellable arreglar a temps allò espatllat i no deixar-ho per primavera, ja que, a part d’evitar problemes potencials, s’estalviarà temps quan vulgui tornar a navegar.

Facebook Comments

Deixa un comentari