Julio Magdalena el nou director de l’Acadèmia nàutica

, Entrevistes

Julio Magdalena té 47 anys. Va néixer a Terol, però des dels 12 que viu a Catalunya. Concretament entre Valls i Cambrils. Va estudiar Marina Mercant, fet que va sorprendre a la seva família, de tradició farmacèutica i mèdica. En Julio des de petit somiava amb el mar, amb viatjar i amb aventures embarcat. Es dedica a l’ensenyament nàutic des de que va acabar la carrera.

Abans d’entrar a l’Acadèmia Nàutica del Club Nàutic Cambrils treballava a la Unitat de Tecnologia Marina del CSIC, el Consell Superior d’Investigacions Científiques. Porta al front de l’Acadèmia Nàutica del Club Nàutic Cambrils des d’abril de 2016.

Per què vas dir que sí a la proposta del Club Nàutic Cambrils?

Estava fart de pujar i baixar a Barcelona tots els dies, a banda que la feina m’exigia anar a l’Antàrtida un cop a l’any 4 o 5 mesos i ja portava 7 anys anant-hi, i deixar a la família, entre d’altres coses, va començar a pesar massa. Abans estava de professor a l’Escola de Capacitació Nàutico Pesquera de l’Ametlla de Mar i m’ho van oferir. Vaig acceptar “per 2 anys per conèixer l’Antàrtida i ho deixo” i en canvi ha estat una experiència que s’ha allargat 7 anys. A més a Barcelona també treballava a una Acadèmia i m’aixecava a les 5 del matí i tornava a les 10 de la nit a casa, amb els caps de setmana inclosos i això no era vida.

Et van oferir venir aquí. T’ho vas pensar molt?

No. En aquell moment va ser atraient, al costat de casa, un projecte que estava bé, la meva dona és de Cambrils, estàvem encantats. Aquest any porto a la meva filla al col·legi cada dia i li dono de menjar, cosa que no havia fet mai perque no podia. Estic encantat.

Com et vas trobar l’Acadèmia?

Amb un projecte sense finalitzar. No hi havia hagut una direcció. Més o menys s’havien anat fent les coses com es podia però era un projecte pel qual no s’havia apostat, no hi havia hagut temps. Calia definir-lo com un projecte de llarga durada.

Què has fet per canviar la situació?

Primer de tot consolidar-lo. Que funcioni, que sigui viable, atenent a la demanda dels alumnes, que se’ls pugui oferir allò que volen i que tinguin un ampli ventall de possibilitats perque la gent pugui navegar. I que sigui una oferta que estigui tot l’any.

Vas entrar a l’abril de 2016 i vas enganxar l’estiu, la millor època pel que fa a volum. Ha davallat molt des de la seva finalització?

Pensava que pràcticament no faríem res des de finals d’estiu i en canvi s’està treballant molt. I és que si tens el calendari muntat, distribuint-lo fins a finals d’any, la gent es pot planificar millor i ho agraeix. Si ho tens al calendari, la gent respon. Ajuda molt.

Quin és el curs estrella?

Sense lloc a dubtes els dos cursos estrella són el PEE (Patró d’Embarcacions d’Esbarjo) i la Llicència de Navegació. De llicències n’hem fet moltes. I jo en tenia els meus dubtes perque deia que eliminarien PNBs i PEE i no, al contrari. Fan que molta gent que vulgui accedir a la nàutica, hi accedeixi, s’aficioni i es segueixi treient-se títols de més nivell. La llicència és un trampolí per començar-se a enganxar a la nàutica.

Què s’ofereix a l’Acadèmia Nàutica del Club Nàutic Cambrils?

Tots els títols. I ara tenim entre mans el projecte de poder oferir el seu estudi on line i també oferir cursos professionals, pels quals hi ha certa demanda i més tenint en compte que de cara a l’any vinent, si les coses no canvien, donaran atribucions professionals als patrons de iot i als PEE.

Quin és el perfil d’alumne?

Socialment molt variats. Evidentment és gent d’estatus econòmic mig alt però no sempre necessàriament. I curiosament el 70% és gent de fora, bàsicament de Saragossa i Lleida, i també de la Rioja i Madrid. El 30% restant de la província.

Per què? Quin problema tenen les altres acadèmies?

Normalment és gent que té casa aquí i li és molt còmode venir el cap de setmana i treure’s el títol. Pel que fa a la teoria, el que triomfen són els intensius de cap de setmana per la mateixa raó.

I després, a veure, tenim preus realment econòmics. Ara per exemple tenim un grup de Cadaqués per fer la llicència. Fixa’t , si d’aquí a Cadaqués hi ha acadèmies per tota la costa!

I sobre l’edat dels alumnes?

Molt variada també. De 30 a 50 la majoria.

 Per què convidaries a triar la nostra Acadèmia i no una altra?

A banda d’una Acadèmia que serveix per treure’s títols nàutics, per tot allò que ofereix el Club, la seva sinèrgia. Totes les possibilitats de Club, tan socials com esportives i el seu entorn. A banda que ho fem molt bé (riures).

Quins són els objectius a partir d’ara?

Ens agradaria modernitzar la flota, implantar títols professionals, oferir cursos on line i començarem amb el Club de Navegació i cursos monogràfics, com per exemple supervivència a la mar o seguretat marítima.

També està en marxa el projecte de la web. Quins beneficis tindrà tenir una web pròpia?

Sobretot la comunicació. Avui en dia si no et coneixen no ets a cap lloc. I més veient que la majoria dels nostres alumnes són gent de fora. Llavors és important que es puguin conèixer els nostres cursos i preus, a més d’altres serveis paral·lels, com recollida o allotjament.

En un futur volem augmentar el mercat a l’estranger per tal que tothom pugui gaudir del nostre clima en qualsevol època de l’any perque realment es pot navegar tot l’any aquí. De la mateixa manera que venen a jugar a golf per gaudir del clima, se’ls pot oferir la possibilitat de navegar i de conèixer Cambrils.

Quina valoració fas del teu any al front de l’Acadèmia Nàutica del Club Nàutic Cambrils?

Estic content. La gent ha respost molt bé i aquests mesos de cara a hivern que creia que la feina baixaria, no ha estat així. Estem contents en tots els sentits. Ha funcionat bé l’Acadèmia i penso que ja és una cosa consolidada dins del Club, que era desconeguda per molts socis però que ara és una de les ales del Club.

Facebook Comments

Deixa un comentari