Arriba FanCat, l’aplicació per ajudar a protegir els ecosistemes marins

La Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya ha presentat l’aplicació FanCat amb l’objectiu de protegir els ecosistemes marins. Es tracta d’un mapa cartogràfic pel foment del fondeig responsable que, juntament amb l’aplicació gratuïta CarryMap, permet localitzar l’embarcació i conèixer on s’ubiquen els boscos de fanerògames.

FanCat és una capa georeferenciada que conté la superfície d’extensió dels herbassars marins coneguts al llarg de la costa de Catalunya, és a dir, un llistat  amb les ubicacions que permeten a l’usuari veure al mapa aquests herbassars. L’ús conjunt de l’aplicació mòbil CarryMap i la capa de dades FanCat permet la geolocalització del dispositiu mòbil. La persona que navega pot saber en tot moment en quina zona es troba i si a la zona on es planteja fondejar hi ha un fons de fanerògames. Es pot utilitzar fora de línia (off line), ja que la capa es trobarà emmagatzemada al dispositiu de la persona usuària, fet molt positiu perquè permet consultar la informació necessària hi hagi o no cobertura.

Per poder usar FanCat, cal instal·lar abans en el dispositiu mòbil l’aplicació gratuïta CarryMap. Un cop feta la instal·lació, cal descarregar la capa FanCat i incorporar-la a CarryMap. Per accedir a aquesta informació així com les instruccions de descàrrega i ús de l’aplicació, s’ha creat un apartat dins la pàgina de protecció dels recursos i del litoral del web del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

La Generalitat de Catalunya, a través de l’Estratègia Marítima de Catalunya, treballa en la difusió de protocols i d’eines de bones pràctiques ambientals, per tal que l’actuació de les persones usuàries de la mar se sumi als esforços de les diferents administracions per una gestió sostenible del Medi Marí.

Al llarg del litoral de Catalunya hi ha una extensió d’unes 9.300 hectàrees de praderies de fanerògames marines que, per les seves característiques ecològiques conformen zones d’alt valor per a la biodiversitat. Una àncora llançada sobre un prat de posidònia provoca danys que tarden anys a recuperar-se.

Deixa un comentari