Entrevista als entrenadors Bea Muro i Oriol Oliva

Pel Club Nàutic Cambrils la tasca que duen a terme els monitors de vela és bàsica per al desenvolupament de futurs regatistes. Per aquest motiu hem volgut parlar amb dos monitors i descobrir el seu dia a dia, les seves inquietuds nàutiques i que ens expliquin la importància de fomentar la passió per la nàutica des de ben petits. Són la Bea Muro i l’Oriol Oliva. Tenen 21 anys. La Bea està estudiant Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat Abat Oliba CEU i l’Oriol 3er curs d’Odontologia a la UIC (Universitat Internacional de Catalunya). Ambdós fa tres anys que fan de monitors de l’equip de regates, tasca que han combinat com a monitors del cursos d’estiu i tecnificació. La Bea va començar a competir amb 9 anys i l’Oriol als 11. L’Oriol va deixar la competició als 17 anys per passar a formar part de l’equip tècnic del Club i la Bea des de que es dedica a fer d’entrenadora. L’objectiu dels dos és centrar-se ara en la faceta d’entrenadors que combinen amb els estudis i sempre que tinguin l’oportunitat, navegar i estar en contacte amb el mar.

Quant temps fa que esteu vinculats al Club Nàutic Cambrils?
Bea (B): Fa tres anys que estic vinculada al Club com a membre de l’equip de regates ja que vaig començar a navegar en un altre club. Tot i així venia sovint amb la meva família.

Oriol (O): El meu pare fa poc que va complir els 25 anys de soci al Club i jo he estat per allí tota la vida sortint amb el seu vaixell. Jo concretament vaig realitzar el meu primer curs de vela al Nàutic de Cambrils als 10 anys i des de llavors tots els estius i a partir dels 11 també els hiverns, el Club Nàutic Cambrils ha estat la meva segona casa.
Per quin motiu us vàreu iniciar en el món de la vela?
B: Per la meva germana gran. Ens portem set anys i des de molt petita l’he acompanyat als seus entrenaments i a les seves regates, desitjant el moment en el que pogués ser jo la que estigués al vaixell.

O: Gràcies al meu pare que des de petit sempre li ha agradat el món de la vela, i tant a mi com a la meva germana ens va apuntar a un curs de vela perquè ho provéssim i des de aquell dia no hem parat.
Quines són les primeres sensacions que recordeu navegant? Us va enganxar?
B: Vaig començar a l’estiu amb amics, recordo passar-m’ho molt bé i voler repetir. Al principi va començar com a oci però m’agradava tant que volia competir. Per aquest motiu, a l’any següent vaig començar a navegar a l’hivern a l’equip de regates.
O: Sensacions de por, nervis, perill degut a entrat en un clima, el mar no conegut fins llavors però ple de sorpreses. La veritat és que degut a la paciència pròpia i la confiança dels monitors no hi havia ningú que ens tragués del mar a partir de la primera setmana. El primer any al Club, vam realitzar cursos durant 1 mes matí i tarda sense parar, passàvem més hores al club que no a casa amb els pares!

Quina importància te l’itinerari formatiu que hi ha a l’Escola de Vela per als futurs navegants?

B: És imprescindible que des del principi s’introdueixi una rutina i un ordre per a l’aprenentatge dels futurs regatistes. D’aquesta manera, serà molt més fàcil pels navegants assolir els conceptes i millorar-los en un futur.

O: És la base indispensable que qualsevol regatista. És necessari per poder introduir-se al món de la vela poc a poc. Des de cursos per als més petits, introducció a l’escola de vela i el complement de realitzar activitats nàutiques que no siguin només en relació a la vela. Tot plegat és una aventura, experiència i contacte amb el mar fonamental per iniciar-se al món de la vela i la futura continuació en l’esport.

Quina és la vostra funció com a monitors?
B: La nostra funció bàsicament amb els nens de Grup 3 és fer el possible per a que s’ho passin bé i que s’enganxin al món de la vela. D’altra banda, hem d’ensenyar els coneixements tècnics bàsics per a que puguin evolucionar.

O: Ara mateix, la meva funció es d’entrenador de Grup 3 d’Optimist durant la temporada d’hivern. Ara a l’estiu el meu rol és de responsable dels cursos de estiu als matins de l’Escola de Vela, més la cerca de joves navegants per formar part del futur del Club. També sóc entrenador de tecnificació dels equips de regates a les tardes.

Com és el vostre dia a dia com a monitors?
B: El nostre dia a dia un cap de setmana d’entrenament és fer físic al matí, muntar i revisar l’embarcació. A més a més, fem una mica de teoria on expliquem diferents conceptes teòrics i els exercicis que realitzarem a l’aigua, i després sortim a navegar i intentem estar el màxim d’hores possibles.

O: Ple de sorpreses! És com anar al metge! Saps a l’hora que arribes però mai la que surts. Des d’aixecar-te amb nervis per voler que els teus nens guanyin la competició fins arribar abans de l’hora per començar quan abans per voler que els teus nens aprenguin més, aconsegueixin els seus objectius i visquin amb alegria i passió el món de la vela. Tots els monitors en general, i jo el primer, el dia a dia es resumeix en treball, disciplina i buscar en el teu equip les ganes de seguir navegant i uns objectius tant a curt com a llarg termini a partir del treball i l’esforç.

Com influeix un monitor-entrenador en el desenvolupament d’un futur regatista?
B: La nostra funció com a entrenadors és molt important, tenim molta responsabilitat i més en un Grup 3. Hem de transmetre valors, com la disciplina, sentit de la responsabilitat i la confiança en sí mateixos. A més a més, hem d’ensenyar els coneixements tècnics bàsics de manera sòlida per a que el regatista pugui seguir evolucionant.
O: Trobo que, al llarg de la vida d’un regatista, tenen la mateixa importància els coneixements tècnics que els tàctics. La confiança, la motivació, les ganes de seguir navegat, l’afinitat i qualsevol sinònim és una eina fonamental en la progressió del nen. Aconseguir que el regatista et vegi com un amic, referent i que l’únic que busca l’entrenador és el millor aprenentatge per al nen, sempre tenint en compte que ets el seu entrenador, faran millorar en tots els sentits aquell futur regatista.

Com us va influenciar a vosaltres quan éreu més petits?
B: Els meus primers monitors són els que em van iniciar al món de la competició i em van ensenyar els conceptes bàsics de la vela. Però tots i cadascuns dels entrenadors que he tingut en la meva etapa com a regatista m’han aportat coneixements, disciplina i valors i gràcies a ells he arribat fins on estic ara.
O: Va ser un dels motius per els quals vaig seguir lligat al món de la vela. Dies de sofriment, de molt vent, fred que fan que set perdin les ganes de seguir al mar, de marxar i de no tornar al mar. Sense el seu recolzament i confiança hauria fet anys que el meu recorregut com a navegant i entrenador hagués acabat!

Els alumnes que us arriben, quina percepció tenen de la vela? Coneixen l’equip de regates? I el Club Nàutic Cambrils?
B: Depèn. Alguns d’ells venen per familiars, amics i per tant sí coneixen l’equip de regates. En canvi, alguns descobreixen el món de la vela però no coneixen el club o l’equip de regates.

O: La majoria tenen una reacció de por, de no saber on es troben, què fer, com actuar. Al principi tothom te la referència que es el típic esport d’estiu, de sortit amb el vaixell donar una volta i tornar però des de el primer dia al mar aquesta imatge canvia. Molts descobreixen que és un esport complicat, que cada dia s’aprèn algo i que no tots els dies son iguals degut a les condicions del vent i del mar. És una motivació extra per seguir navegant o un pes per no tornar, la veritat. Una vegada els informes que no acaba l’estiu i que la vela segueix durant tot el any es queden sorpresos, ficar-te a l’aigua en ple hivern, fer competicions arreu de tota Espanya inclús del mon, etc
La majoria coneixen el club pel simple fet d’estar dins de l’entorn de la Costa Daurada i concretament del poble de Cambrils. Hi ha una gran varietat entre els alumnes, des de nets i fills de socis del Club, estrangers que només passen un o dos cops per l’escola de vela fins alumnes que repeteixen any rere any i que només venen a navegar. El comentari en general és que veuen el Club com un club emprenedor, amb ganes de millorar i seguir treballant, un bon clima de treball i oferir contínuament noves activitats i mètodes de treball per els nens.

Facebook Comments

Deixa un comentari