Salpem! Algunes recomanacions del nostre Director Esportiu, Joan Gelpí

Doncs sí, anem a navegar i en breu salparem amb el nostre creuer ja sigui de vela o motor. Però hem de recordar que la nostra embarcació ha estat aturada durant molt de temps i des de fa setmanes no rep visites. Per això us volem proposar algunes recomanacions abans de deixar anar les amarres i creuar la bocana del Port de Cambril, tot i que segurament molts de vosaltres ja les coneixeu.

DES DE CASA.

  • El Temps: donem un cop d’ull a la previsió meteorològica que podem tenir durant la nostra jornada de navegació: Windy, Windguru, Windfinder, INM, etcètera. Fent una consulta a aquests portals podrem esbrinar si hi ha coincidències entre ells per donar-nos una idea del què ens trobarem aquest dia.
  • Roba. Podem comprovar la nostra bossa d’esport: sabates nàutiques -a se possible amb sola blanca per tal que no marqui la coberta del nostre vaixell-; malgrat la previsió pugui ser de “sol i mosques”, no oblidem la roba d’aigua, la gorra i potser alguna peça d’abric. Sempre és millor que sobri que en falti.
  • Hidratació: recordem emportar-nos-en aigua, molta aigua ja que la nostra hidratació navegant és essencial malgrat sigui durant un breu termini de temps.
  • Protecció solar: estem al maig, sí, i no és gens normal el sol i les temperatures amb les que hem iniciat aquest més. Malgrat el temps pot canviar amb una baixada de temperatura i aparèixer alguna que altre nuvolada, no costa gens agafar la crema solar i una barra labial.
  • Higiene: evitarem abaixar la guàrdia per la pandèmia del Coronavirus recordant usar la mascareta, guants i netejar-nos molt bé i sovint les mans.

JA A L’EMBARCACIÓ.

  • Revisió visual: podem cerciorar-nos de l’estat general de la nostra embarcació fent un cop d’ull des del pantalà i després a bord. Potser veiem una fallida estructural, alguna esquerda, un cintó desenganxat, els caps d’amarrar…
  • Abans d’arrancar: podem comprovar els nivells d’oli i aigua refrigerant, la tensió de la corretja, la càrrega de les bateries, els llums de navegació, les aixetes de fons, els passacasc…
  • Arranquem: estarem atents a la temperatura del motor, el color del fum d’escapament, que la refrigeració sigui l’adequada, no sona cap alarma, l’alternador dona la càrrega adequada…
  • Combustible: Quant temps estarem navegant? A vela? A motor? Veiem com tenim el dipòsit de combustible. Podem recordar la regla del TERÇ: 1/3 de combustible per anar, 1/3 per tornar i 1/3 de reserva.
  • La documentació: hauria d’estar dins el nostre vaixell, sempre al mateix lloc. Així que podem comprovar que hi és juntament amb l’assegurança en vigor i la nostra corresponent titulació nàutica.
  • Fondeig: tenim l’àncora llesta? com està el pou de cadenes? Si portem molinet elèctric, amb el motor de l’embarcació en marxa, el farem funcionar per comprovar el seu correcte estat. Tot ha d’estar llest cas de patir una aturada de motor prop de la costa o bocana i solucionar-ho amb un fondeig ràpid i clar.
  • Seguretat: no ens costa res apropar-nos on són les armilles salvavides, veure com està la balsa salvavides, la radiobalisa, l’emissora VHF, el kit de seguretat, els extintors… i recordar on vam desar la canya de respecte del nostre veler: una trencada de guardins, per exemple, ens permetrà tornar a port. No oblidem tenir a punt o llesta la nostra escala de bany.
  • Embarcació auxiliar: si la tenim estibada a coberta o al pescant, estaria bé arrencar el motor auxiliar i veure com està la pressió dels flotadors del dinghy.
  • Eixàrcia i veles. Tant la fixe com la de treball, podrem veure com estan: el màstil amb la flexió o curvatura adient, creuetes en la posició correcte, obencs amb la tensió corresponent, cadenots de coberta nets, l’estai i back en funcionament, l’enrollador de gènova obre i recull bé, el lazzy-jack penjat al seu lloc, els patins de la major la permeten hissar i arriar sense problema, les drisses i escotes circulen sense obstacles i no tenen fregaments dubtosos, les politges, mordaces i stoppers giren sense problema i tanquen bé, el bimini és al seu lloc i ben trincat, la botavara i terminals se veuen bé, la contra actua eficientment…

CURIOSITATS, i no tant.

Finalment, ens agradaria  proposar-vos alguns efectes. Uns són objectes curiosos i d’altres no tant, que podem dur a bord i que ens poden ajudar en algun moment, en una emergència, un trencament o una reparació.

  1. Cinta americana: de la bona, ens salvarà en moltes reparacions provisionals i urgents.
  2. Epoxi ràpid: tant en barreta com en massilla, ambdós ens ajudaran en una reparació d’un transductor, per exemple, una fissura, una esquerda. I, a més, n’hi ha que assequen sota l’aigua.
  3. Caps de respecte: sí, sembla obvi, però sempre els necessitem i no sempre els tenim a ma per hissar coses, lligar alguna cosa trencada… Els podem tenir de vàries llargàries de 50cm a 2 metres i amb diferents llargàries des de 3mm fins a 8-10mm.
  4. Caixa d’eines: im-pres-cin-di-ble. I a de tenir, com a mínim una clau anglesa, un parell de tornavisos plans, un parell de tornavisos d’estrella, unes alicates o pic d’ànec, una navalla, unes tisores i cinta aïllant. A partir d’aquí cadascú la pot completar segons com sigui de gran la caixa: serra de ferro, martell, joc de claus allen, tallador manual de cables, joc de claus fixes, claus de tub, llima, etcètera.
  5. Vinagre: el blanc, fregant sobre la pell ens alleujarà la picada de mosquit o de medusa.
  6. Una bossa d’escombraries gran: o sigui, que ens hem oblidat el vestit d’aigua a casa. Amb una bossa d’escombraries extra gran, farem uns talls pel cap i braços i tindrem un impermeable d’emergència per a una protecció immediata en cas de pluja.
  7. Una bossa d’escombraries petita: Per a recollir residus i respectar l’entorn.
  8. La patata: no va de pica-pica, no, ni de les fregides. Una patata pot ser un tap d’emergència ja que s’adapta a qualsevol mida de forat: una màniga, un racor, un passacasc… pressionarem la patata al forat, donarem un petit gir i tallarem el que sobri.

Esperant que gaudeixin molt del seu retorn a la navegació, rebin una salutació de l’equip de l’CNCB.

Facebook Comments

Deixa un comentari