Entrevista a Alfredo Clúa, alcalde de Cambrils: “El Club Nàutic Cambrils és la major infraestructura del municipi”.

Alfredo Clúa va néixer a Monzón, Huesca, fa 55 anys, però als nou mesos la seva família es va traslladar a viure al barri de La Granja, a Tarragona. L’any 2000 ell es va mudar a Cambrils, d’on és l’alcalde des del passat mes de juliol. Creu que la nàutica és essencial al municipi de Cambrils i per Cambrils.

Com va ser el seu primer contacte amb Cambrils?

Els meus pares tenien un xalet a Mont-Roig i baixàvem molt a Cambrils. I amb els amics ens hi movíem, per aquí. Més endavant vaig treballar en un bar del port dos estius. M’agradava molt i al 2000 ens hi vam mudar.

Què va estudiar?

Vaig fer enginyeria tècnica de màquines elèctriques especialitat electrònica i més tard un màster de direcció i organitzacions.

Per què es va interessar per la política?

El meu avi era sindicalista, meu germà també va començar com a sindicalista i en paral·lel va entrar al partit socialista. Als 18 anys ja em vaig interessar per la política. El 1997, quan començo a treballar, és quan començo a batejar-me com a sindicalista i entro al comitè d’empresa.

Per qui no ho sàpiga, a què s’ha dedicat?

Des de que vaig acabar l’enginyeria, sempre he treballat al sector industrial. El 1995 vaig començar a un taller mecànic i el 1997 en una multinacional de la indústria química com a operari, per anar pujant a responsable de manteniment, parada, projectes i manteniment. Han estat 26 anys com a enginyer.

Aquest estiu farà un any que és alcalde de Cambrils. Quina valoració en fa?

Superpositiva. Perquè tots els entrebancs que han anat sortint els hem pogut gestionar satisfactòriament i perquè els primers passos que estem donant en altres temes, estan pel bon camí. No estic fent res diferent al que feia a la meva antiga feina, perque són diverses reunions diàries, prendre moltes decisions, intentar equivocar-me poc i fer que l’engranatge i les persones, funcionin.

S’esperava així el càrrec?

Sí, perquè conec el consistori des de 2013, quan vaig entrar a l’oposició fins 2015, que vam entrar a governar i jo era regidor d’Esports, Benestar Social, Salut i Drets Cívics. El càrrec d’alcalde no m’ha sorprès més que pel gran volum de reunions diàries. 

Fa 10 anys que coneix l’Ajuntament des de dins. Ha canviat molt en aquesta dècada?

Al contrari. Ha canviat massa poc. Quan vaig entrar al 2013 em vaig adonar que l’Ajuntament necessitava una mà de modernitat. Hi calen canvis profunds en la gestió interna sobretot. I es faran.

Com valora relació amb el Club Nàutic Cambrils?

Jo sempre dic que li tinc un respecte especial perquè és la major infraestructura de la ciutat i un motor econòmic. Sempre he pensat que els polítics hem d’estar per intentar fer les coses fàcils a les entitats i associacions del municipi. He parlat molt amb el president del Club Nàutic Cambrils per saber què es pot millorar i les seves inquietuds, i respectar-les.

Què li demana al CNCB?

Li demano obertura amb les entitats locals i esportives. Que no vull dir que no la tingui. I que continuï sent un dinamitzador de l’economia cambrilenca.

Una reivindicació del Club Nàutic Cambrils són les eslores de fins a 45 metres. Creu que seran una realitat aquest 2024? 

Jo per mi, espero que es faci. Si no de 45 metres, de 40. La voluntat de l’Ajuntament és que es faci sense perjudicar a ningú. Tots hi hem d’estar còmodes. Tenim una infraestructura, la més gran de Cambrils. Tenim un propietari que és Ports de la Generalitat. Tenim un gestor que és el Club Nàutic i uns usuaris, que són el Club Nàutic i la Confraria de Pescadors. Estem obligats a ajudar el sector primari en la mesura del possible i facilitar-los el dia a dia. A partir d’aquí cadascú ha de ser responsable amb les seves decisions.

Creu que seria bo per al municipi acollir eslores més grans?

Per què no? Què hi ha de negatiu? És més gent, més ingressos, més economia. És sostenible. El que hem de veure és que no hi hagi punts en contra.

Ja s’ha tret la llicència de navegació? 

La tinc pendent (riu). Però la faig un dia d’aquests. Són només sis hores, oi? La vull fer. Situació: pendent amb vistes de solucionar-se ràpid.

Quina és la seva relació amb el mar?

Poca. Una de les meves passions frustrades és la marina. Però he estat en una planta química. He intentat matricular-me en un postgrau en marina, però tots són presencials a Barcelona i ara mateix m’és molt complicat.

I per oci has navegat?

Molt poc.

Creu que els nens i nenes de Cambrils haurien de fer vela?

Jo no entenc perquè no hi ha una assignatura de vela a les escoles de Cambrils, tenint el mar als nostres peus. No sé perquè hi ha tanta distància entre l’educació infantil i primària i la vela. Hauria de ser més fàcil. Al menys els nens i nenes tindrien poder de decisió en el futur per saber si els hi agrada o no la vela, perquè ara no el tenen.

Facebook Comments

Deixa un comentari