CAR, on viuen els esportistes d’elit

Premsa Club Nàutic

, -, Destacats

Els esportistes d’alt nivell del Club Nàutic Cambrils Carla i Marta Munté i en Marcelo Cairo ens expliquen el seu dia a dia al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat i el que això representa per la seva projecció com a regatistes i formació com a persones.

Els equips de regates del Club Nàutic Cambrils sempre han estat un referent en la història del Club, i per aquest motiu el Projecte Esportiu té  molt en compte aspectes d’assessorament en l’itinerari dels membres dels equips de regates, que inclouen la intervenció de tècnics del Club en la planificació i execució dels programes establerts per assolir objectius proposats en els diferents àmbits de la planificació esportiva, com estudis, preparació física, psicològica i material esportiu, entre d’altres.

Per aquest motiu des del Club sempre s’ha apostat per l’impuls i reconeixement a les activitats nàutiques, a la formació de regatistes i a la seva futura promoció.

Així doncs, del Club han sortit grans esportistes com Anna Corbella Joan Fargas, Guillermo Cañardo, Mon Cañellas, entre molts altres i en l’actualitat són les germanes Carla i Marta Munté i en Marcelo Cairo el principals representants d’aquesta aposta esportiva que el Club sempre ha tingut en consideració.

Per aquest motiu hem volgut parlar amb la Marta i la Carla Munté i el Marcelo Cairo que des de fa uns anys compten amb beques de la Federació Catalana de Vela gràcies als seus excel·lents resultats esportius i que els permet ser residents del CAR, el Centre d’Alt Rendiment, de Sant Cugat on hi viuen i es formen esportistes d’Alt Nivell. Una gran oportunitat per a aquestes joves promeses que els permet combinar a la perfecció la seva formació amb la seva preparació esportiva. Fer-ho a un alt nivell i dirigits i envoltats per a esportistes i joves amb els mateixos objectius.

Les germanes Munté, passió i compromís a parts iguals

Des de fa tres anys la Carla (19 anys) i la Marta (17 anys), compten amb una beca de la Federació Catalana de Vela per a poder formar-se al CAR. La possibilitat els hi va arribar després d’aconseguir resultats enlluernadors com proclamar-se vencedores del Campionat del Món de 2014 a Canadà, una plata al Campionat del Món d’Anglaterra de 2015, un bronze al Campionat del Món Juvenil  en classe Olímpica de 2017 a Canadà o una plata al Campionat d’Europa Juvenil de classe olímpica aquest any a Alemanya, entre d’altres.

Les dues germanes coincideixen en destacar que el CAR és el lloc ideal per compaginar estudis i carrera esportiva. “Estem rodejades d’esportistes d’alt nivell com nosaltres, amb qui compartir experiències i això enriqueix molt”, comenten. “A nivell personal, el fet d’estar envoltada d’esportistes, que són gent que ha passat per situacions molt semblants a les teves i entenen a la perfecció per el que passem, és molt bo. Aquí som tots com una gran família, ja que passem moltes hores junts, i el fet de ser tots esportistes fa que ens entenguem molt millor”, afegeixen.

A  més destaquen que per tal de dur a terme els seus objectius estan al lloc més indicat. “Professionalment tenim molts serveis que ens ajuden a millorar com a esportistes, com ara metges, fisioterapeutes, nutricionistes, una dieta molt bona i variada i unes instal·lacions de gimnàs increïbles”, asseguren.

Primer any al CAR, un gran pas en la carrera del Marcelo

A diferència de les germanes Munté en Marcelo Cairo, amb només 17 anys, s’estrena com a membre del Centre d’Alt Rendiment, el que ell considera com “un gran pas en la meva carrera esportiva, ja que els grans recursos que ofereix el centre em permet treballar molt bé l’esport d’alt nivell”, explica.

L’oportunitat de formar part del CAR –explica- va ser després d’una molt bona temporada i després de la classificació pel mundial Isaf World Sailing Youth Worlds a Xina. “Va ser aleshores quan es va presentar la possibilitat de preparar-me aquí i així aspirar a estar entre els millors del món”.

Una de les coses que més ha sorprès i ha convençut al Marcelo en aquest primer any al CAR és l’atenció que reben els esportistes en tots els sentits. “Hi ha una unitat de medicina esportiva, puc entrenar cada dia i això és de gran ajuda. Fins ara portar aquest ritme d’entrenament no era possible i crec que això m’ajudarà molt en el meu rendiment”, comenta. A banda, -afegeix- “aquí puc compartir els meus objectius esportius i motiva molt estar rodejat de persones que també lluiten per aconseguir grans reptes esportius”.

 

No oblidem els estudis

Tant la Carla,  la Marta com en Marcelo s’estan formant a nivell educatiu. La Carla està a tercer curs de Bussines Managament a la Universitat Internacional de Catalunya. La Marta per la seva banda estudia 2n de Batxillerat a les mateixes instal·lacions del CAR. Ambdues coincideixen en afirmar que els seus respectius centres educatius són conscients de la seva preparació esportiva a alt nivell i els hi ofereixen totes les facilitats per tal de compaginar les seves obligacions. El Marcelo, per la seva banda també està cursant 2n de Batxillerat un curs que considera “molt important i que li coincideix amb un any clau per a la seva carrera esportiva”. Igual que les germanes Munté, Cairo explica que el fet d’estar al CAR li permet combinar d’una manera molt més pràctica l’educació i la formació esportiva”.

El seu dia a dia passa per, les hores reglamentàries d’estudi, els entrenaments molt exigents al gimnàs (10 sessions a la setmana d’unes dues hores cada una), més 4 dies de navegació a la setmana. Així doncs, a les germanes Munté i al Marcelo els queda poc temps lliure. Els tres  reconeixen que la organització i optimització de les hores és molt important en la rutina diària.

Tot i així quan tenen temps lliure aprofiten per estar amb els companys del centre i distreure’s prenent un cafè, jugant a jocs de taula o veient una pel·lícula, tot i que no sempre és possible degut a un calendari diari molt atapeït i molt exigent. “Un dels millors moments del dia es quan dinem o sopem. Podem descansar i desconnectar i aprofitem per parlar amb els nostres amics”, comenten les germanes Munté.

Les Olimpíades de Tokio, el gran repte

La Carla i la Marta fan una valoració molt positiva de la seva trajectòria esportiva. “Tres podis a campionats del món i dos podis a campionats europeus és increïble i tot compaginant-t’ho amb els estudis. Estem molt satisfetes”,comenten.

Un dels reptes més engrescadors que tenen a l’horitzó és la participació en les Olimpíades de Tokio 2020, com a membres de l’equip preolímpic Espanyol, però reconeixen que durant el camí que les ha de portar a la ciutat japonesa afronten altres aspiracions no menys importants com guanyar o fer podi al Campionat del Món Juvenil i al Campionat d’Europa Juvenil.

La Carla i la Marta són sòcies d’Honor al Club Nàutic Cambrils i reconeixen que des del Club sempre se’ls ha donat molt de suport en tot allò que han fet. “És molt satisfactori saber que hi ha un club darrer teu, i més si és un Club com el Nàutic de Cambrils, que sempre ha apostat per animar i fomentar molt els seus regatistes. La veritat és que portem molts anys al Club i estem molt contentes aquí”, conclouen.

Marcelo conclou que tot i ara estar al CAR, sempre ha format part del Club Nàutic Cambrils i reconeix que la seva trajectòria la deu en part a l’esforç que ha fet el Club en la seva formació. “Vaig començar al CNCB i tot el que he après ha estat gràcies als meus entrenadors. Per mi és un orgull representar a Cambrils”.

A per la classe olímpica

El Marcelo també fa una valoració molt positiva de la seva trajectòria esportiva i l’encara amb una actitud de perseverança i esforç. “Des de que vaig començar hi ha hagut temporades bones i d’altres que no tant, però destaco la meva progressió constant, sense importar els resultats perquè encara que les coses  anessin bé o malament, ho de donat tot sempre”, explica.

El principal repte del Marcelo aquest any és passar a la classe olímpica (làser standard). “La següent temporada començaré a treballar en aquesta modalitat tot i que el camí que queda és molt llarg encara, jo estic disposar a fer els sacrificis i esforços que calgui”, reconeix.

Pla de competició, el potencial del projecte

Una de les claus de l’èxit de l’equip de regates del Club ha estat l’aposta metodològica i tècnica que ha proporcionat un gran nombre de regatistes que opten per assolir objectius d’alt nivell. Segons el director esportiu del Club, Pep Subirats, destaca que la mateixa metodologia d’aprenentatge s’aplica a tots els nivells “des dels més petits als més grans, el que permet que des d’un inici els regatistes sàpiguen quina és la manera de treballar del Club i que podran aplicar durant tota la seva trajectòria, tenint en compte que la vela és un esport de llarg recorregut”, explica.

Per altra banda Subirats afirma que el Club intervé en allò que considera necessari, per exemple “han rebut assessorament d’alt nivell al CAR de Sant Cugat regatistes com Món Cañellas, Leandre Garcia i Nil Subirats, quans els objectius de preparació i esportius treballats pels tècnics del Club ho han cregut oportú”. També s’ha  programat xerrades d’assessorament al grup, preparació física o psicològica, de materials, amb especialistes de prestigi com Joan Rius, preparador físic, Ana Merayo, psicòloga de l’esport i tutora de la Masia del FCB o la doctora Victòria Pons, dietista del CAR o Hugo Rocha, trimatge de veles, entre d’altres.

Així doncs el Club compta actualment amb regatistes amb moltes possibilitats a tots els nivells. Per exemple Món Cañellas i Alberto Guillén, membre de l’equip de promeses de la RFEV, Leandre García, Cristina García, Miriam Oliva com a campions de Catalunya o be els més joves Nil Subirats, Sergi Sevil, Ricard Castellví, campions també en categories inferiors que demostren la fortalesa de l’equip de regates. Tots aquests èxits també són gràcies a l’equip tècnic del Club format per Bea Muro, Leandre García, Pep Nogués, Oriol Oliva, Hector Calvo, Alberto Guillén, Marc Chapon, Hugo Torres, Pau García i altres que han jugat un paper molt important en aquest període com Adrià Font, Alvaro Gil o Bernat Galí.

Deixa un comentari